Logo thuisintwente.nl


E-mail en win

Kans op kaarten planetariumshow LWL-Museum voor Natuurkunde in Münster

MÜNSTER - Mars, Saturnus, Jupiter - onbemande ruimtevaartuigen hebben de planeten in ons zonnestelsel verkend en zijn tot boeiende ontdekkingen gekomen. De natuurwonderen van de planeten kunnen nu in het planetarium van het LWL-Museum voor Natuurkunde in Münster worden bestudeerd.

Een ander hoogtepunt is de aankondiging dat de speciale expositie 'Water beweegt - aarde, mens, natuur' vanwege grote interesse wordt verlengd. Museumdirecteur Dr. Jan Ole Kriegs heeft besloten de expositie te prolongeren tot en met 7 januari 2018. Bovendien heeft het museum onlangs de nieuwe tentoonstelling 'Van komen en gaan' geopend, die de veranderingen in de biodiversiteit van dieren en planten door de eeuwen heen presenteert.

De bezoekers van het sterrentheater in Münster maken een reis naar het heelal en naar verre ijsmanen, kometen en andere hemellichamen.

Op verschillende tijdstippen wordt de nieuwe show 'Planeten - expeditie naar het zonnestelsel' vertoond. Als astronauten van de toekomst beleven kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen de landschappen en natuurwonderen van de planeten. De maan en Mars worden zó natuurgetrouw weergegeven, dat de toeschouwer bijna ervaart zelf op deze planeten te zijn.

Dergelijke realistische voorstellingen werden een paar jaar geleden voor onmogelijk gehouden. De wetenschappelijke waarnemingen werden geleverd door de op afstand bestuurbare ruimtesondes, zoals Cassini (NASA), Rosetta (ESA) of New Horizons (NASA). De afgelopen jaren hebben zij voor het eerst gedetailleerd de oppervlakken van kometen, ijsmanen en andere hemellichamen verkend. Het 50 minuten durende programma werd in twee jaar tijd door negentien samenwerkende planetaria uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland vastgesteld, grafisch omgezet en onder leiding van astronoom Dr. Björn Voss in het planetarium in Münster geproduceerd.

In de expositie 'Water beweegt - aarde, mens, natuur' beleven belangstellenden het thema 'water' in al zijn verschijningen. De grootste tentoonstelling in het Duitstalige gebied presenteert dit onderwerp op alle mogelijke manieren en in al zijn facetten. In negen ruimtes worden onder meer de voor het leven belangrijke eigenschappen van de watermolecuul behandeld en wordt ingegaan op de leefomgeving en zijn bewoners. Weersomstandigheden en zware overstromingen, maar ook het economische belang van water en de problematiek van watertekorten worden onder de loep genomen. En om de tentoonstelling compleet te maken, vinden ook de thema's hygiëne en badcultuur een plaats.

Leefden er ooit mammoets, waterbuffels en sabeltandkatten in Westfalen? De nieuwe permanente tentoonstelling 'Van komen en gaan' toont ruim negenhonderd dieren en planten in een beperkte ruimte. Centraal element van de tentoonstelling is een 15 meter lange karavaan van dieren: sommige dieren verdwijnen uit de tentoonstelling zoals de waterbuffel of mammoet. Deze soorten zijn uitgestorven. Andere dieren maken weer hun entree, zoals de wolf of de zwarte ooievaar. Zij zijn teruggekeerd.

LWL-Museum voor Natuurkunde ligt aan Sentruper Straße 285 in Münster. Dat is vlak naast de dierentuin.

De openingstijden van het LWL-Museum zijn van dinsdag tot en met zondag van 9.00 tot 18.00 uur. De toegang tot het museum is voor kinderen 4 euro, voor volwassenen 6,50 en gezinnen 14 euro.
Zie ook lwl-naturkundemuseum-muenster.de

KANS OP KAARTEN!

Lezers van Thuis in Twente maken kans op drie familiedagkaarten voor een bezoek aan de Planetariumshow. Kans maken? Stuur dan een e-mail naar thuisintwente@persgroep.nl. Zet in het onderwerpveld 'Münster'. Vergeet niet uw naam, adres en e-mailadres te vermelden.

reageer als eerste
Meer berichten