Logo thuisintwente.nl


Het Verzet Kraakt: Eerbetoon aan verzet

ALMELO - Het theaterspektakel Het Verzet Kraakt is begonnen. Tot en met 23 september worden duizenden bezoekers verwacht op en rond het Indiëterrein in Almelo, waar ooit Duitse troepen en wapens, dwangarbeiders, gevangenen en kapitaalgoederen werden vervoerd tussen Nederland en Duitsland.

Het Verzet Kraakt is een eerbetoon aan de mannen en vrouwen uit het verzet die een bijdrage leverden aan de bankoverval op De Nederlandsche Bank in Almelo.

Het verhaal: Stil fietsen twaalf mannen in groepjes van twee door het buitengebied. Ze zijn bewapend en koersen naar Almelo. Het is woensdag 15 november 1944 tegen half zes in de avond. Als ze bij het filiaal van De Nederlandsche Bank aan de Wierdensestraat 27 aankomen, begint het te schemeren. Op dit moment hebben ze gewacht.

Aangekomen bij de bank nemen zes van hen een (uitkijk)post in, de anderen verzamelen zich voor de ingang van het bankkantoor. Eén van hen belt aan. De deur wordt geopend. De grootste bankroof uit de Nederlandse geschiedenis is begonnen.

Dat de bankoverval historisch is, staat buiten kijf. De buit is met 46,1 miljoen gulden de grootste bankroof in Nederland. Een groepje verzetsstrijders ('terroristen' volgens de oude Duitse papieren) maakte 46.150.000 gulden buit. En de daders zijn gewone mannen uit de omgeving die het met minimale voorbereidingen en middelen lukt de Duitse bezetter voor gek te zetten.

Het eindigt met een tragedie: Voor het eind van het jaar is het geld terug in Duitse handen en zijn zeven verzetsstrijders opgepakt. Zes van hen worden vermoord.

Kaarten voor het theaterspekakel Het Verzet Kraakt zijn verkrijgbaar via het Theaterhotel Almelo. Een kaartje kost 49,95 euro. Dat is inclusief driegangendiner en drinken. Bezoekers zijn welkom vanaf 16.30 uur bij de Waterboulevard Almelo. De voorstelling op het Indiëterrein is rond 22.00 uur afgelopen. Daarna is café Frielink geopend voor de nazit. Een groot aantal voorstellingen is al uitverkocht. Wees er daarom snel bij.

Alle informatie staat op www.hetverzetkraakt.nl

reageer als eerste
Meer berichten