Logo thuisintwente.nl


De Profronde Almelo gaat terug in de tijd. Dat betekent dat er flink veel dweilorkesten door de straten lopen. Foto: Bert Kamp/Tubantia
De Profronde Almelo gaat terug in de tijd. Dat betekent dat er flink veel dweilorkesten door de straten lopen. Foto: Bert Kamp/Tubantia

Profronde Almelo: Het wordt een groot familiefeest

ALMELO - De 35e editie van de Profronde Almelo op vrijdag 25 augustus wordt een retro-versie. Dat betekent terugkeer van de ouderwetse rondegezelligheid met dweilorkestjes, kraampjes en kindervertier.

Twee horecaondernemers, Ruud de Jong en Niels Mulder, dragen een belangrijk steentje bij door bands in te huren voor de liefhebbers van live muziek in de uren na de finish.
De aanstichter van de Profronde Almelo, Harry Nijhuis, vond dat wielrennen, dweilorkesten en gezelligheid een onlosmakelijke combinatie vormen. In zijn dagen ontbraken de vrolijke trommelaars en toeteraars dan ook bij geen enkele aflevering van de grootste wielerronde in Twente. Ze schuimden de Grotestraat af, schetterden door de Gravenallee en bliezen een vrolijke noot op de pleinen.

De laatste jaren evenwel koos het bestuur van de Profronde voor een stap vooruit en verlenging van de feestvreugde met een gratis nachtconcert van befaamde artiesten op het Marktplein. Een gouden greep, want het concert trok drommen mensen naar de binnenstad.

Het feit dat de Profronde Almelo dit jaar haar zevende lustrum viert èn de grootschalige vernieuwing van de binnenstad een dikke streep haalt door het gratis muziekfestijn op de markt, zette de organisatie aan het denken. Ze wilde èn een feestelijke lustrumaflevering èn een goed alternatief voor het concert. De uitkomst was een retro-versie van de Profronde Almelo. Terug in de tijd waarin de muziek al tijdens de wielerwedstrijd zorgt voor een heerlijk sfeertje.

Het bestuur contracteert daarom dit jaar zeker vier dweilorkesten. Zij starten allemaal op een eigen vaste plek bij tappunten, maar schuimen daarna het parcours af en wisselen regelmatig van plek. Het wordt feest als vroeger, als bij de Limburgse en Brabantse rondjes rond de kerk. Het bestuur van de Profronde verheugt zich al ''met een hoop gezelligheid en leuke kraampjes. Het wordt een groot familiefeest.''

Door de medewerking van horecaondernemers Mulder en De Jong hoeft het publiek het na afloop van de Profronde niet te doen zonder (live) muziek. Want ook dit jaar gaat het feest Profronde, gewoon door. Het doorgaans stampvolle Amaliaplein wordt nadat de renners zijn gefinisht, vermaakt door dj's. Maar er is dit jaar ook live muziek na afloop van het criterium. Met dank aan horecaondernemers Ruud de Jong en Niels Mulder die zorgen voor concerten op twee bekende horecaterrassen. Bij Proeflokaal België aan het Schokland maakt de Almelose tweemans formatie Bottleneck rockers haar opwachting. Café Nielz zorgt voor een verrassingsconcert op haar terras.

reageer als eerste
Meer berichten