Logo thuisintwente.nl


<p>Missie: Hart van Tanzania, Chakula Kitamu is verkrijgbaar bij boekhandel Broekhuis (Foto: Carrie: Janita Sassen)</p>

Missie: Hart van Tanzania, Chakula Kitamu is verkrijgbaar bij boekhandel Broekhuis (Foto: Carrie: Janita Sassen)

Twentse topchefs voor Tanzania

Hengelo - ‘Chakula Kitamu; Wat eten wij vandaag in Twente en Tanzania’ is de titel van een nieuw kookboek dat is verschenen op woensdag 16 december. Chakula Kitamu betekent eet smakelijk in het Swahili. Een select aantal Twentse topkoks heeft recepten aangeleverd voor het kleurrijk vormgegeven kookboek, waarvan de opbrengsten gaan naar de bouw van een hart- en vaatkliniek in Tanzania.

(Redactie)

In het kookboek staat een aantal Tanzaniaanse gerechten. Ten slotte leest men in het boek het inspirerende verhaal van Hart voor Tanzania, het project om een hart- en vaatkliniek in Tanzania te bouwen. Dit verhaal wordt verteld uit de mond van de enthousiaste vrijwilligers van Hart voor Tanzania.

Hart voor Tanzania
Alle opbrengsten van het kookboek gaan naar Hart voor Tanzania. Dit is een goede doelen-project om een hart- en vaatkliniek te bouwen in het Kilimanjarogebied in Noord-Tanzania. Initiatiefnemer van het project is hartspecialist Saïd Salah.

Saïd: “Toen wij met dokters en verplegers van Stichting ZGT-Overzee voor vrijwilligerswerk in een Tanzaniaans ziekenhuis waren, beseften wij dat steeds meer Tanzanianen lijden aan hart- en vaatziekten, maar dat er in Noord-Tanzania geen hart- en vaatkliniek is om deze patiënten te helpen.

Het gebied telt zo’n 15 miljoen inwoners. Patiënten met hartproblemen moeten uitwijken naar de hoofdstad. Alleen rijke Tanzanianen kunnen zich dat veroorloven. Baby’s, kinderen, jongeren, vaders, moeders, ouderen overlijden nu aan de meest simpele aandoeningen. Die mensonterende situatie liet mij niet los.”


‘In Noord-Tanzania is er nergens een hart- en vaatkliniek ‘


Bouwen met locals
Daarop ontstond het plan om in het gebied een hart- en vaatkliniek te bouwen. Dat kost wel een paar centen, maar dat kon de vrijwilligers van Stichting ZGT-Overzee niet tegenhouden. Zij bedachten een plan samen met professionals uit andere vakgebieden: een architect, bouwkundigen van VolkerWessels en financiële experts. De hart- en vaatkliniek zal uiteindelijk worden gebouwd door lokale Tanzaniaanse bouwbedrijven.

Ambassadeur Carrie ten Napel
Om de bekendheid van dit project te vergroten is journalist en presentatrice Carrie ten Napel aangetrokken als ambassadeur. Carrie ten Napel: “Sinds mijn documentaireserie in Senegal ‘Because I’m a Girl’ voor RTV Oost (2008) heb ik een zwak voor het Afrikaans continent.

Toen dokter Saïd mij had bijgepraat werd ik nog meer doordrongen van de urgentie en de bezieling van de vrijwilligers van ZGT-Overzee. Met hart en ziel wordt gewerkt aan dit initiatief. Als mijn inzet ook dat ene steentje bijdraagt in het grote geheel, dan doe ik dat heel graag.”


Bestellen en kopen
Het boek kan voor 19,95 euro worden besteld via de website van Hart voor Tanzania:

hartvoortanzania.nl/kookboek-bestelformulier

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden