Column Alice Plekkenpol: Mickey
Logo thuisintwente.nl


Column Alice Plekkenpol: Mickey

Column Alice Plekkenpol: Mickey

Nadat hij al een maand rondzwierf in Enschede brachten buurtbewoners hem naar het dierenasiel. Daar viel mijn zus als een blok voor het jonge rode katertje. Mickey was haar eerste kat en zou dat ruim zestien jaar blijven.

Het was een speels ding, mild uitgedrukt. Maar dat deerde haar niet. Ze genoot intens hoe hij over de keukenkastjes trippelde, in de volle badkuip viel en fraaie kerststukken op tafel demonteerde. Hij liep via balkons naar buren om daar in bed te kruipen, en klom ooit in een heel hoge eik. Twee buurmannen haalden hem er met gevaar voor eigen leven uit. Een andere buurman werd door mijn zus uitgenodigd via een op een kier staand slaapkamerraam in te breken, nadat de kat een deurklink aan de binnenzijde naar beneden had gedrukt en haar buitensloot.

Minder prettig was Mickey’s fascinatie voor alles dat de brievenbus naderde. Dat had een reden: de krantenbezorger, zelf kattenliefhebber, stopte brokjes in de krant om zo zijn kleine vriend te lokken. Iedereen die daarna een hand door de brievenbus stak kreeg een hap of krab. Nadat een postbesteller tot bloedens toe was toegetakeld weigerde TNT enige tijd te komen.

Mijn zus bedekte alles met de mantel der liefde. Mickey moest zelfs mee op vakanties. Hij genoot van de Limburgse heuvels en werd hyper van de vogels rond het Lauwersmeer. Een tripje naar Zeeland betekende het einde van zijn reislustig bestaan. In de auto wrikte hij zich los uit het tuigje. We reden met 120 km over de A58 en Mickey nestelde zich op het dashboard, pal boven het stuur. Hij had inmiddels het formaat kleine leeuw en belemmerde het zicht op de weg. Passerende automobilisten tikten tegen hun voorhoofd of maakten foto’s.

Onlangs werd kat plotsklaps kortademig. Een bloedprop nabij zijn hart. De dierenarts verloste hem snel uit zijn lijden. Hij werd begraven op zijn lievelingsplek in de tuin. Mijn zus vindt het nu heel erg stil zonder Mickey.

Alice Plekkenpol is journalist en woont in Twente

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden