Logo thuisintwente.nl


<p>(Foto: Ter illustratie)</p>

(Foto: Ter illustratie)

Geen provincie zó monogaam

Overijssel - In Overijssel is het aantal gescheiden inwoners dit jaar toegenomen tot 6,7% (was 5,3% in 2010). Ondanks een toename van 1,4% heeft de provincie het laagste scheidingspercentage van Nederland. Binnen de provinciegrenzen heeft Staphorst het laagste percentage gescheiden inwoners. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het kader van de Dag van de Scheiding bracht Independer scheidingscijfers in kaart en vergeleek deze met tien jaar geleden.

(door de redactie)

Grote provinciale verschillen
Het aandeel gescheiden inwoners ligt landelijk op 7,8%. Wel zijn er verschillen per provincie te ontdekken. Zo zijn Overijssel met een scheidingspercentage van 6,7% het kleinste aandeel gescheiden inwoners. Limburg heeft juist het grootste aandeel gescheiden inwoners met een percentage van 8,7%.

Aandeel gescheiden inwoners stijgt overal in Overijssel
Opvallend genoeg nam het aantal gescheiden inwoners de afgelopen tien jaar in alle Overijsselse gemeenten toe. De gemiddelde stijging komt hier neer op 1,3%.

Wel zijn er gemeentelijke verschillen binnen de provincie. De grootste stijging is te zien in Oldenzaal, Hof van Twente en Steenwijkerland (+1,8%). De kleinste stijging vond de afgelopen tien jaar plaats in Staphorst (+0,9%).

Opvallende gemeenten binnen Overijssel
Binnen Overijssel wonen - relatief gezien - de meeste gescheiden mensen in Almelo. In de gemeente is namelijk 8,7% van de inwoners gescheiden. Ook in Enschede en Deventer (8,2%) is het percentage gescheiden inwoners relatief hoog. Van alle Overijsselse gemeenten is het percentage daarentegen het laagst in Staphorst: hier is ‘slechts’ 2,8% van de inwoners gescheiden.

‘kleinste aandeel gescheiden inwoners’

Grote gevolgen echtscheiding op autoverzekering
Bij een scheiding komt er veel op mensen af; emotioneel maar ook financieel. De autoverzekering staat waarschijnlijk niet bovenaan de meeste financiële to-do-lijsten. En dat terwijl er toch vele honderden euro’s mee gepaard kunnen gaan.

Als mensen in hun relatie de auto samen delen, gaat de opgebouwde premiekorting – op basis van schadevrije jaren - naar de partner op wiens naam de polis staat. Samson: “Wij merken dat we vooral vrouwen aan de telefoon krijgen die verbijsterd zijn als zij na de scheiding een autoverzekering op eigen naam afsluiten, en dan een torenhoge premie gepresenteerd krijgen”.

Samson raadt mensen in deze situatie aan om niet klakkeloos een nieuwe verzekering af te sluiten bij dezelfde verzekeraar waar de gezamenlijke auto misschien al jaren was verzekerd. “Omdat de premieverschillen flink uiteenlopen – ook als je opnieuw moet beginnen - is het verstandig om eerst te kijken bij welke verzekeraar je de beste deal krijgt. Je ziet dat dezelfde verzekeraar in sommige situaties een zeer aantrekkelijke premie biedt terwijl hij in een andere situatie juist een van de duurste is.”

Independer.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden