Logo thuisintwente.nl


Foto: Unsplash
aangeboden door Yarinde

Groene tuin: duurzaam en koel

Deze zomer hebben we het hard te verduren gehad met de hittegolven. Met temperaturen boven de 30 graden Celsius wordt het al snel oncomfortabel om buiten te zitten. Helaas is het binnen ook geen pretje zonder airco. Door je tuin groener te maken kun je ervoor zorgen dat je duurzamer bezig bent, en kom je koeler de zomer door. Hoe meer groen in je tuin, hoe koeler het wordt.

Bestrating of niet? 

Veel mensen kiezen ervoor om hun tuin te betegelen. Dat is natuurlijk een heel praktisch, maar tegen de warmte werkt het averechts. Tegels houden namelijk warmte vast, waardoor het alleen maar warmer wordt in de tuin. In dat geval is het een stuk verstandiger om een gazon aan te leggen. Dit zorgt voor verkoeling, maar ook het water kan zo beter wegstromen. Wil je toch wel bestrating? Of in ieder geval een gedeelte met bestrating? Gebruik dan een worteldoek onder de bestrating om onkruid tegen te gaan. 

Probeer ook te kiezen voor tegels die duurzaam zijn. Goedkope tegels zijn altijd erg aantrekkelijk, maar zijn niet duurzaam en gaan bovendien vaak stuk. Dure tegels van bijvoorbeeld natuursteen zijn heel mooi én duurzaam. Toch zijn deze niet erg milieuvriendelijk. Ze worden uit het buitenland gehaald en er zijn veel transportkosten aan verbonden. Daarnaast is het ‘natuur’ steen. Het wordt dus letterlijk uit de natuur gehaald. Dit heeft ook negatieve gevolgen voor het milieu. 

Grondsoort

Er zijn veel soorten planten die je in jouw tuin kunt zetten om het groener te maken. Allereerst is het belangrijk dat je kijkt naar welke soort grond er in jouw tuin zit. Sommige planten doen het beter in een zandgrond dan een kleigrond bijvoorbeeld. Als de plantensoort niet goed aansluit bij de grondsoort, kan dit het groeiproces belemmeren. Daardoor ben je meer tijd kwijt aan het onderhoud en laat het resultaat te wensen over.

Hoe weet je of je een kleigrond, zandgrond of veengrond hebt? Door een stuk grond uit te graven (ongeveer 20 cm diep) en dit in een glazen pot te doen met water kun je erachter komen wat voor soort grond het is. Vul de pot voor een derde met grond en twee derde met water. Laat het een uur staan. Is het na een uur zwart? Dan is het veengrond. Zie je veel grove korrels? Dan is het zandgrond. Zie je kleine korrels en veel slib? Dan is het kleigrond. 

Planten en bomen 

Niet alleen planten zijn handig, maar ook bomen. Vooral bomen, want deze zijn groter en bieden meer schaduw. Natuurlijk duurt het wel langer voordat een boom groter is, tenzij je een grotere boom koopt en die plant. Voor extra biodiversiteit kun je een borderpakket aanleggen. Dit is een pakket met verschillende soorten planten die je in jouw border kunt plaatsen. Je kunt kiezen voor onderhoudsarme borderpakketten of een pakket met wat meer biodiversiteit. Dit houdt in dat er veel planten aanwezig zijn die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Zo help je de natuur nog een beetje extra. 

Naast planten en bomen plaatsen kun je ook een groene muur maken. Naast extra isolatie voor je huis, zorgt het dus ook voor verkoeling in je tuin. Je kunt gemakkelijk een plantenwand maken met verticale plantenbakken. 

Er zijn dus veel manieren waarop je jouw tuin duurzamer én koeler kunt maken. Hopelijk ben je zo wat beter voorbereid op de volgende zomer!

Nieuwsoverzicht

Meer berichten