Logo thuisintwente.nl


<p>De start van de Menzis Singelloop, (Foto: Stan Wissink)</p>

De start van de Menzis Singelloop, (Foto: Stan Wissink)

Enschedese Menzis Singelloop dit jaar in aangepaste vorm

Enschede - Voor het eerst sinds maanden ligt er weer een hardloopevenement in Twente in het verschiet: op zondag 13 september wordt de Menzis Singelloop Enschede – in aangepaste vorm – georganiseerd.

Om de 23e editie op een veilige en verantwoorde manier binnen de geldende richtlijnen te organiseren, worden tal van veranderingen doorgevoerd en maatregelen getroffen. De veiligheid van deelnemers, vrijwilligers en de organisatie staat hierbij altijd voorop. Het Volkspark en de Enschedese singels bieden veel ruimte om lopers op een verantwoorde manier te laten deelnemen. Door een geheel nieuwe indeling van het park kan er voldoende doorstroming en maximale ruimte onderling gewaarborgd worden: zo wordt de 1,5 m in de startvakken gemarkeerd, is er geen horecaplein, kidszone en sportzone, worden de start- en finishstraat van elkaar gescheiden en worden looproutes naar en in het Volkspark aangepast. Daarnaast is het finishplein vele malen ruimer opgezet dan andere jaren.


Singelloop in de ochtend, gespreide starts
De Singelloop vindt dit jaar in de ochtend plaats: tussen 09:00 – 11:15 uur gaan maximaal 2500 deelnemers van start. Iedere 30 minuten vertrekt een startgroep van maximaal 500 lopers. Per vijf seconden gaan drie lopers het parcours op. Bij inschrijving hebben de deelnemers zich voor een startgroep aangemeld, die past bij hun snelheid/verwachte eindtijd. Omdat deelnemers op ongeveer hetzelfde tempo lopen, wordt inhalen beperkt. Op deze wijze kan in het Volkspark bij start en finish, én op de singels voldoende onderlinge ruimte gewaarborgd worden. Na afloop wordt het klassement op basis van de netto tijden gepubliceerd. Voor de atleten met een wedstrijdlicentie is de Singelloop een wedstrijd. Prijzen worden echter niet fysiek uitgereikt op een podium.

Alleen deelname indien gezond
Om voor iedereen een veilig hardloopevenement te organiseren, garanderen deelnemers bij inschrijving gezond te zijn én verklaren zij op de dag van de Singelloop uitsluitend deel te nemen als ze geen gezondheidsklachten hebben, die overeen kunnen komen met COVID-19 gerelateerde klachten. Ook andere betrokkenen bij de Singelloop zoals vrijwilligers en leveranciers verklaren gezond te zijn en geen klachten te hebben op de dag van het evenement.

Geen Kidsrun en Dubbele Mijl
Om verschillende organisatorische redenen is het dit jaar niet mogelijk een Dubbele Mijl en kidsrun te organiseren. De ervaring leert dat de kidsrun voor extra veel publiek zorgen: opa’s en oma’s, broertjes en zusjes, ooms en tantes; ze komen allemaal kijken. Normaal is dat fantastisch, maar om afstand en doorstroom te kunnen waarborgen, kan dit jaar geen publiek in het Volkspark ontvangen worden. Mede daarom is er geen terrein met sport- en spelactiviteiten en is dit besluit genomen. Wél staan de Djopzz Bedrijvenloop en Menzis Singelloop op het programma, beiden een afstand van 5 Engelse Mijl (circa 8 km).

Geen na-inschrijving
De online inschrijving is inmiddels gesloten, na-inschrijven is dit jaar niet mogelijk. Startnummers worden toegestuurd om onnodige contactmomenten te vermijden. 

Geen horeca en andere activiteiten in Volkspark
Op 13 september is het Volkspark het domein van de lopers. Er is geen horecaplein, kidszone en sportzone in het Volkspark en er zijn geen overige activiteiten. Start en finish worden in het park van elkaar gescheiden, zodat binnenkomende en vertrekkende lopers elkaar niet kruisen. Deelnemers ontvangen na de finish water, sportdrank en fruit en verlaten vervolgens het park weer.

Publiek niet in Volkspark, wél langs singels
Publiek kan langs de singels gaan kijken naar een familielid of bekende die deelneemt, niet in het Volkspark. Het evenemententerrein is uitsluitend toegankelijk voor deelnemers met een startnummer en op basis van de aangegeven starttijd óp het startnummer. Om tóch een bekende te zien deelnemen, is het van belang te weten wanneer hij of zij start. Zo hoeft publiek niet de hele ochtend langs de singels te wachten, maar weet het precies wanneer hun bekende langsgelopen komt. Er dient uiteraard rekening gehouden te worden met 1,5 m afstand. Door gespreid te starten in het Volkspark, verspreidt het publiek op de singels zich automatisch ook.

Toegankelijkheid singels
Zondag 13 september is de binnenzijde van de singels tijdelijk niet toegankelijk voor verkeer. Op de volgende plekken en tijden moet er rekening gehouden worden met verkeershinder op de singels: 09.00 – 12:30 uur Binnenring singels, waarbij na de laatste start (11:15 uur) het gedeelte dat niet meer door de lopers wordt gebruikt, beschikbaar is. Op aanwijzing van de verkeersregelaars kan verkeer tussentijds de singels wél oversteken. De buitenring is tijdens de Singelloop volledig toegankelijk.

Singelloop steunt Skik in Twente
Jaarlijks steunt de Singelloop een regionaal goed doel. Ook in 2020 kan de Twentse Stichting Skik in Twente rekenen op een bijdrage. De Djopzz Bedrijvenloop wordt gekoppeld aan het goede doel. Stichting Skik in Twente biedt vakanties voor gezinnen met permanente zorg aan, waarin plezier, genieten, ontspanning en ontmoeten centraal staat. De mantelzorg in gezinnen met een ouder of kind met een beperking, chronische of ernstige ziekte is zeer intensief. Samen van een vakantie genieten en nieuwe energie opdoen, is waar juist deze gezinnen behoefte aan hebben. Een (zorg)vakantie is tegelijkertijd iets wat veel gezinnen zich financieel niet kunnen veroorloven.

Start to Run
Atletiekvereniging AC. TION biedt vanaf zaterdag 12 september weer de Start to Run-clinic aan: Start to Run is een hardloopcursus van de Atletiekunie, waarbij deelnemers onder begeleiding van een professionele trainer in zeven weken naar de Start to Finish-loop toe trainen: ze zijn dan in staat zo’n 25 minuten non-stop hard te lopen. Ideaal voor iedereen die tijdens de intelligente lockdown zelf is begonnen met hardlopen en dit graag onder professionele begeleiding wil voortzetten, of voor lopers die herstellende zijn van een blessure.

Wat leer je tijdens Start to Run?
Deelnemers trainen volgens het Start to Run-hardloopschema. Techniek en loophouding, maar ook tips over hardloopschoenen en –kleding, eten en drinken komen aan de orde. AC. TION ondersteunt deelnemers door samen een trainingsschema te maken. De eerste training begint 12 september om 09:30 uur bij AC. TION (Geessinkweg 220, Enschede). Meer ervaren lopers zijn welkom op een van de overige trainingsmomenten.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over Start to Run, trainingsgroepen en -tijden op www.action48.nl of neem contact op met Enith Bouwmeesters: loopgroepen.action@gmail.com.

Waarom hardlopen?
Hardlopen helpt om gezond en fit te worden én blijven – en dat geeft een goed gevoel. Hardlopen kan overal en op ieder tijdstip. In de buitenlucht actief zijn en het hoofd leeg maken geeft veel energie. Daarnaast is het gewoonweg gezellig om in een groep te trainen en elkaar te motiveren!

Livio Doorzetters
Ook dit jaar reikt onze partner  Livio  de Livio Doorzettersprijs aan de oudste deelnemers (m/v) op de Singelloop uit. Als zorgorganisatie weet Livio hoe belangrijk vitaliteit en welzijn zijn. Door te sporten, te bewegen of actief bezig te zijn, worden vitaliteit en welzijn sterk bevorderd. De oudste deelnemers aan de Singelloop zijn hier een heel goed voorbeeld van.

Menzis Singelloop Trainingsloop
Voor iedereen die geen startnummer heeft kunnen bemachtigen voor 13 september, die wil testen of de benen goed voelen voor de wedstrijddag, óf die liever in de eigen omgeving loopt, is er de eerste Menzis Singelloop Trainingsloop die georganiseerd wordt door Menzis; SamenGezond. Deelnemers wandelen of lopen op 6 september 6 kilometer hard en bepalen zelf de route, starttijd en het tempo. Ze houden dit bij in de SamenGezond-app*. Na afloop ontvangen deelnemers een bon voor een gratis HEMA-product. Aanmelden voor de Menzis Singelloop Trainingsloop kan via:

samengezond.nl/singelloop

Aanmelden voor de reguliere Menzis Singelloop kan via:

singelloop-enschede.nl

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden